Zelené potraviny – zelený jačmeň a chlorella pyrenoidosa – sú funkčné rastlinné potraviny v prírodných väzbách, ktoré pôsobia komplexne na organizmus človeka.

  • sú prirodzené (pochádzajú priamo z prírody, kde sa nachádzajú vo svojej čistej forme)
  • sú bezpečné (neobsahujú žiadne chemické či prídavné látky, spojivá, pesticídy, ťažké kovy, lepok…)
  • vyživujú
  • čistia
  • podporujú imunitu (podporujú samoliečebné procesy v tele)
  • obnovujú vnútorné prostredie organizmu

Zelený jačmeň a chlorella a ich význam pre matku a dieťa v období tehotenstva a dojčenia

Pre budúcu mamičku je jednou z kľúčových otázok v tehotenstve otázka správnej výživy: Čo možem v tehotenstve jesť? Čomu by som sa mala vyhýbať? Čo by mohlo uškodiť môjmu bábätku? Mala by som počas tehotenstva jesť za dvoch? Mala by som užívať aj doplnky výživy či iné tehotenské vitamíny?

Nutričné potreby matky počas tehotenstva skutočne stúpajú. To však určite neznamená, že budúca mamička by mala jesť dvakrát toľko porcii. Podstatne zdravšie a dôležitejšie je jesť dvakrát výživnejšie.

Pri pokrytí nutričných potrieb je dôležité spoliehať sa primárne na prírodné zdroje, ktoré sú komplexné, čisté, nezávadné a zdraviu prospešné. Medzi takéto zdroje rozhodne patria kvalitné zelené potraviny jačmeň a chlorella. Ich dávkovanie je individuálne a závisí od zdravotného stavu a celkovej kondície (prípadne aj liekov, ktoré budúca mamička užíva). Navyšovanie dávky je postupné – preto je nevyhnutné pri zavedení zelených potravín do stravy spolupracovať s poradcom a užívať len taký jačmeň a chlorellu, ktoré sú bezpečné, kontrolované a testované (pre viac informácii mi pokojne napíšte email alebo ma kontaktujte telefonicky)! 

Aký je rozdiel medzi kvalitnými zelenými potravinami a syntetickými vitamínami?

  • Užívanie syntetických preparátov častokrát sprevádzajú aj vedľajšie účinky (pri užívaní syntetického železa sú známe napríklad vedľajšie účinky vo forme zápchy, nechutenstva, hnačky, bolesti žalúdka…). Kvalitné zelené potraviny tieto vedľajšie účinky nemajú.
  • syntetické preparáty sa nevstrebávajú tak dobre ako zelené potraviny. Sú totiž izolované – neobsahujú látky podporujúce ich vstrebávanie. Výhodou zelených potravín  je ich komplexnost.
  • existuje súvislosť medzi užívaním vitamínov a zvýšenou pôrodnou hmotnosťou bábätka

Zelené potraviny poskytujú budúcej mamičke a jej bábätku:

  • vitamíny a minerály (A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E, H, K, beta karotén, kys.listová, vápnik, magnézim, železo, fosfor, zinok, draslík, mangán, meď, chróm, kremík, sodík, bór…)
  • omega 3+6 mastné kyseliny
  • chlorofyl (zlepšuje krvný obeh, urýchľuje hojenie rán, znižuje zápal, zlepšuje okysličenie organizmu)
  • flavonoidy (antioxydačné, protizápalové účinky)
  • aminokyseliny (vrátane všetkých esenciálnych)
  • enzýmy (jačmeň – pozitývny vplyv na trávenie)
  • antioxidanty
  • inozitol
  • cholín
  • vlákninu (pozitývny vplyv na trávenie a prevideľné vylučovanie)
  • bielkoviny (chlorella)
  • sporopollenin (chlorella)
  • chlorelín (chlorella – prírodné antibiotikum)

Vlastnosti zelených potravín:

  • protizápalové
  • imunitné
  • antivirálne
  • dezinfekčné
  • protirakovinotvorné
  • udržujú správne PH v tele
  • okysličujú krv
  • posilňujú imunitu
  • podporujú zdravú črevnú mikroflóru (pôsobia ako prebiotikum – podporujú zdravé prostredie v črevách)
  • podporujú trávenie
  • podporujú čistenie tela (to znamená, že sa bábätku dostáva menej škodlivých látok z organizmu matky)

Prínos zelených potravín v tehotenstve a po pôrode:

  • podpora imunity
  • kvalitnejší spánok
  • viacej energie
  • správne vyživené telo
  • zníženie rizika vývojových vád
  • pomoc pri pálení záhy
  • zníženie rizika anémie (hlavne chlorella je výrazne bohatá na železo a látky, ktoré podporujú jeho vstrebávanie)
  • zníženie rizika tehotenskej cukrovky
  • regulácia krvného tlaku
  • zníženie rizika zápchy a následne hemoroidov
  • zvýšenie psychickej odolnosti
  • zníženie rizika kŕčových žíl
  • zníženie rizika proteinúrie (prítomnosť bielkovín v moči)
  • zníženie rizika edému (opuchov)
  • zníženie rizika nespavosti
  • zníženie rizika hormonálnych výkyvov
  • zlepšenie kvality materského mlieka
  • zníženie prechodu chemikálií a škodlivých látok cez placentu k bábätku
  • kvalitná výživa bábätka (zelené potraviny získava v tehotenstve bábätko od matky cez placentu a po pôrode z materského mliečka)

Prínos zelených potravín pre deti:

  • podporujú zdravé prostredie v ústnej dutine a teda zdravé zúbky
  • podporujú zdravý vývin kostí
  • podporujú imunitu
  • podporujú trávenie
  • vytvárajú zdravé prostredie v čreve
  • lepšie chránia pokožku pred slnečným žiarením
  • pomáhajú pri rôznych zápaloch (hrdla, uší, pokožky…)
  • pomáhajú rýchlejšie hojiť rany, popáleniny a uštipnutia
  • podporujú zdravý spánok
  • zvyšujú energiu
  • pomáhajú liečiť pokožku (ekzémy, zapareniny…)
  • podporujú rýchlu regeneráciu

V prípade, že chcete svoje zdravie (a zdravý vývoj svojho bábätka) podporiť kvalitnými zelenými potravinami  a želáte si spolupracovať pri nastavení dávkovania s poradcom, pokojne sa na mňa môžete obrátiť.

Katarína Jurenková

dula, inštruktorka gravidjogy a metódy Hypnopôrod

poradkyňa v užívaní zelených potravín

www.harmony-mama.sk

mobile: 0949 481 246

mail: harmonymama.info@gmail.com