Vitamín B9 v tehotenstve – kyselina listová alebo folát?

posted in: Blog | 0

Pravdepodobne každá žena sa v tehotenstve stretla s informáciou, že pre zdravý vývoj bábätka je dôležité konzumovať veľa kyseliny listovej a väčšina odborníkov sa zhoduje v tom, že rozhodujúce  sú hlavne prvé 3 mesiace tehotenstva. Preto si budúca mamička častokrát od svojho lekára odnáša okrem radostnej správy o bábätku aj odporúčanie na rôzne syntetické tehotenské výživové doplnky, ktoré kyselinu listovú obsahujú.

Poďme si však vysvetliť, ako to s tou kyselinou listovou v skutočnosti je.

Vitamín B9 je dôležitým vitamínom pre ženské aj mužské zdravie. Zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe nových buniek, krvotvorbe a pri ochrane pred zmenami DNA. Podporuje celkovú imunitu, pozitívne vplýva na srdce, cievy a krvný obeh, podporuje zdravie vlasov a pokožky, pomáha udržiavať zdravie kostí a podporuje zdravý psychický stav a celkové mentálne zdravie. Jeho konzumácia je dôležitá nie len v období tehotenstva ale aj v období plánovaného počatia. Vitamín B9 sa podieľa na tvorbe  nových buniek, súvisí s rastom zárodočných tkanív, vplýva na vývoj mozgu a nervového systému. Jeho nedostatok zvyšuje riziko spontánneho potratu, predčasného odlúčenia placenty a predčasného pôrodu a môže viesť k nenávratnému poškodeniu plodu a k vrodeným vadám bábätka. Rovnako môže prispieť aj k nízkej pôrodnej hmotnosti. Po pôrode je vitamín B9 zase dôležitý pre tvorbu materského mlieka, ktoré slúži na výživu bábätka a má významný vplyv na jeho vývoj.

Kvalitnými zdrojmi vitamínu B9 sú v prirodzenej strave napríklad vajcia, špenát, listová zelenina, šošoovica, fazuľa, brokolica, čerstvé ovocie, slnečnicové semiačka, avokádo…

Pravidelné dopĺňanie tohoto vitamínu je veľmi dôležité, nakoľko ide o vitamín rozpustný vo vode. Takéto vitamíny si naše telo bohužiaľ nevie ukladať do zásoby. Na trhu existuje množstvo syntetických výživových doplnkov obsahujúcich vitamín B9 buď vo forme už spomínanej kyseliny listovej alebo vo forme folátu. Aký je v tom rozdiel? OBROVSKÝ. V prvom rade – kyselina listová je synteticky vyrobený vitamín B9 kdežto folát je jeho prírodná forma.

Na to, aby naše telo vedelo kyselinu listovú využiť, musí ju najskôr v črevách a v pečeni premeniť na jej aktívnu formu tzv. folát. K tejto premene potrebujeme dostatočné množstvo enzýmov. Niektorí ľudia však dostatok týchto enzýmov nemajú a preto kyselinu listovú nevedia správne rozložiť. Nedostatok enzýmov, (ktorý je u ľudí dosť bežný) však nie je jediným dôvodom nízkej hladiny vitamínu B9. Ďalšou príčinou je nedostatočné vstrebávanie v dôsledku rôznych zápalov, autoimunitných chorôb, porúch trávenia, alergí, intolerancí alebo napríklad aj užívania liekov. Z toho vyplýva, že foláty sú pre človeka podstatne lepšie využiteľné. Biologickú dostupnosť folátov zároveň zvyšuje prítomnosť ďalších vitamínov skupiny B (hlavne B12).

Jedným z najbohatších zdrojov vitamínu B9 sú zelené potraviny. Zelený jačmeň aj chlorella sú zároveň bohaté aj na ďalšie vitamíny skupiny B (vrátane vitamínu B12) a obsahujú aj mnohé iné vitamíny, minerály, stopové prvky, flavonoidy a antioxidanty. Na rozdiel oproti syntetickým výživovým doplnkom sú čiste prírodné, neobsahujú žiadne plnivá ani konzervačné látky a nedá sa s nimi predávkovať. Živiny z nich dokáže naše telo jednoducho prijať bez toho, že by zaťažovali ľudský organizmus.

Pri mojej práci so zelenými potravinymi som sa už mnohokrát presvedčila o tom, že ak sú skutočne kvalitné, dokážu v tehotenstve pomôcť pri rôznych tehotenských problémoch ako napríklad anémia, problémy so štítnou žľazou, zápchy, problémy s pleťou, trávením alebo aj vylučovaním, opuchy, únava, nedostatok energie, tehotenská cukrovka atď…

Pri výbere tej správnej značky však treba byť opatrná – len veľmi málo produktov na trhu je skutočne testovaných a teda vhodných pre tehotné ženy a bábätká. Dôležité je aj samotné dávkovanie zelených potravín, ktoré je u každého človeka individuálne (v závislosti od zdravotného stavu, celkovej kondície a v neposlednom rade aj liekov, ktoré človek užíva). Preto je pri užívaní a nastupovaní dávkovania dôležité spolupracovať s poradcom. 

V prípade, že Ťa zaujíma viac informácií o tom, ktorý jačmeň a chlorella sú v tehotenstve bezpečné, pokojne sa na mňa môžeš obrátiť.

S láskou,
Katarína Jurenková,

certifikovaná dula, inštruktorka gravidjogy, popôrodnej jogy a predpôrodnej prípravy metódou Hypnopôrod

www.harmony-mama.sk

gravidjoga.sk