Vplyv životného štýlu a cvičenia gravidjogy na polohu bábätka v brušku.

posted in: Blog | 0

V poslednej dobe sa na mňa stále častejšie obracajú ženy s tým, že sa im bábätko v brušku ku koncu tehotenstva neotočilo hlavičkou nadol a teda že si tam veselo a spokojne „sedí“. Treba povedať, že dôvodov na polohu bábätka koncom panvovým (KP) na konci tehotenstva je skutočne niekoľko. Vzhľadom k tomu, že sa venujem fyzickej predpôrodnej príprave ma však vždy prioritne zaujíma, či a ako sa žena počas svojho tehotenstva hýbe a aké má návyky. Z tohoto  dôvodu sa vždy pokúšam vytvoriť si určitý obraz o životnom štýle takýchto žien a dôraz kladiem hlavne na otázky ohľadne pohybu. Vo veľa prípadoch sa tieto ženy nepripravujú na pôrod fyzicky (samozrejme, sú medzi nimi aj výnimky). Dôležité však je, že si ženy význam cieleného pohybu v tehotenstve častokrát neuvedomujú a v podstate ich na cielené cvičenie len zriedka niekto upozorní.  

Dobrých rád od lekára, kamošiek alebo z internetu je vždy niekoľko – hlavne čo sa týka stravy, vitamínov alebo dostatočného oddychu. Samozrejme, všetko toto sú dôležité veci. A potom je tam ešte ten pohyb a tam už to trošku “pokulháva”. Budúca mamička väčšinou dostane dobre mienenú radu hýbať sa na čerstvom vzduchu a chodiť na pravidelné prechádzky. Tie sú v tehotenstve veľmi dôležité, no treba ich doplniť aj cieleným cvičením, ktoré má vplyv na maternicu a tým pádom v konečnom dôsledku aj na polohu bábätka v brušku. 

Žijeme v dobe, v ktorej naše fyzické zdravie ide na úkor pracovnej a každodennej rutiny. Málo sa hýbeme, veľa sedíme a výrazne sa zmenili aj naše stravovacie návyky. Zleniveli sme. Menej chodíme von do prírody a hlavne sa venujeme skôr jednostrannému pohybu = chôdzi (keďže nám pomáha dostať sa z miesta na miesto). Kedysi sa ľudia viacej hýbali (nesedeli dlhé hodiny za počítačom), veľa vecí sa robilo manuálne a teda pohyb bol podstatne širokospektrálnejší. Veď povedzme si, kto už dnes napríklad umýva dlážku na štyroch? V súčastnej dobe pre mnohých tak nepredstaviteľná činnosť, z ktorej by však väčšina žien počas tehotenstva výrazne benefitovala. Smutné je, že takmer žiadna o tom ani len netuší. Keďže sme tieto rutinné „fitnes“ návyky stratili, potrebujeme si to doháňať rôznymi formami cvičenia. Jedným z najlepších z nich je aj mnou už toľkokrát ospevovaná gravidjoga.

Gravidjogu vnímam ako formu predpôrodnej prípravy, ktorá oslovuje ženu komplexne – čiže po fyzickej, mentálnej aj emocionálnej stránke. V tomto krátkom článku sa však obmedzím len na jej benefity v oblasti fyzického zdravia a ešte konkrétnejšie, v oblasti vplyvu na polohu bábätka v brušku. 

V brušku má bábätko svoj domov v maternici. Maternica je dutý svalový orgán, ktorý sa nachádza za močovým mechúrom a pred hrubým črevom a konečníkom. Túto polohu si drží vďaka svalom a väzom, ktoré ju upevňujú k panve – vpredu, vzadu a po stranách. Z tých najdôležitejších – široký väz drží maternicu zozadu a fixuje ju ku krížovej kosti a dva kruhové väzy držia maternicu spredu a fixujú ju k lonovej kosti. Zospodu je maternica podporovaná panvovým dnom. 

Počas tehotenstva a pôrodu sa kosti v panve posúvajú, aby vytvorili čo najväčší priestor pre bábätko. Zároveň sa uvoľňujú spomínané väzy v dôsledku vyplavovania hormónu s názvom Relaxín. Telo sa skrátka prirodzene otvára, mäkne – pripravuje sa. Toto všetko znie úplne úžasne no aj tu môžeme niekedy naraziť na problém. Ak je totiž v panve určitá nerovnováha (disproporcia, nesúmernosť), väzy ťahajú maternicu do iného smeru a tá v dôsledku toho prispôsobuje svoj tvar a mení polohu. To má automaticky vplyv na to, ako sa do nej ukladá bábätko, pretože ono sa do nej môže uložiť len podľa toho, aký mu maternica poskytne priestor. Príčiny takýchto druhov nerovnováhy (disproporcií) sú väčšinou: 

1.nesprávne návyky (nesprávne držanie tela, prekladanie nohy cez nohu pri sedeni, zaťažovanie jednej nohy v stoji, príliš veľa oddychovania v ľahu alebo v polosede, nesprávne polohy…).

2. pády a úrazy z minulosti, atď…

3. nedostatok pohybu zameraného na rovnováhu v tele (cielené cvičenie zamerané na prácu s maternicovými väzmi)

Rôzne disproporcie kostí, kĺbov a väzov môžu spôsobovať v tehotenstve a pri pôrode nepríjemné pocity, dokonca až bolesť v panve a zároveň aj bolesti krížov. Tomu sa dá našťastie predchádzať správnym držaním tela, zdravymi návykmi a pravideľným cieleným pohybom, ktorý zabezpečí rovnováhu v panve. Bábätko má takto dostatok miesta v maternici a môže sa teda bez problémov uložiť do optimálnej polohy.

Z tohoto dôvodu by som gravidjogu rozhodne zaradila do každodennej predpôrodnej prípravy. Nedokáže síce vyriešiť každú jednu disproporciu a nie je zárukou optimálneho uloženia bábätka, no rozhodne k nemu prispieva. Ak sa žena počas tehotenstva nehýbe a dopraje si príliš veľa pasívneho oddychu (príliš veľa sedenia / ležania nevyváženého cieleným pohybom), maternicové väzy sa prirodzene poskracujú, čo výrazne ovplyvní polohu maternice, jej správnu fixáciu a jej možnosti pohybu.

V gravidjoge sú jednotlivé cvičenia cielene zamerané na naťahovanie a uvoľňovanie väzov a na dobré prekrvenie celej panvovej oblasti, vrátane panvového dna. Maternica sa takto môže správne fixovať a ponúknuť bábätku dostatok priestoru na zaujatie optimálnej polohy. Dobre ponaťahované väzy zároveň umožnia maternici počas pôrodu podať čo najlepší výkon.

Bola by som úprimne rada, keby túto informáciu ženy dostávali hneď na začiatku svojho tehotenstva, aby mali dostatok času na reálnu prípravu. Gravidjoga ponúka žene široké spektrum cvičení zameraných práve na naťahovanie a uvoľňovanie už vyššie spomínaných väzov. Zároveň treba povedať, že v cvičení treba zotrvať až do samotného pôrodu (čo ženy ku koncu tehotenstva častokrát pre dobre mienenú radu, že majú oddychovať, zanedbajú). Ku koncu tehotenstva je cvičenie zamerané hlavne na uvoľňovanie, správne dýchanie, udržovanie kondície, otváranie panvy a podporu polohy bábätka v brušku (jeho zostúpenie a fixácia hlboko v panve). Pravidelným opakovaním jednotlivých polôh sa častokrát dá uloženie bábätka v brušku aj na konci tehotenstva stále ovplyvniť (a teda aj zmeniť). Úspešnosť tohoto procesu na konci tehotenstva však závisí aj od iných faktorov a často tak gravidjogu kombinujeme aj s ďalšími technikami (rebozo, voda, moxa, obklady…). Niekedy výrazne pomôže aj návšteva skúseného fyzioterapeuta alebo pôrodnej asistentky, ktorá maternicové väzy jednoducho cielene pouvoľňuje. V takomto prípade slúži gravidjoga ako podporné cvičenie a pomáha bábätku v novej polohe zotrvať, prípadne mu pomáha zísť hlbšie do panvy, kde sa jeho poloha lepšie zafixuje. Všetky tieto metódy (vrátane cvičenia gravidjogy) sú mimoriadne úspešné aj keď treba povedať, že nie sú univerzálnym riešením – nakoľko dôvody na polohu KP môžu byť aj iné. Vo väčšine prípadov však pravideľné cvičenie gravidjogy zaberá a preto ju môžeme považovať za vynikajúcu, zdraviu prospešnú prevenciu.

S láskou,

Katarína Jurenková,

certifikovaná dula, inštruktorka gravidjogy, popôrodnej jogy a predpôrodnej prípravy metódou Hypnopôrod

www.harmony-mama.sk

www.gravidjoga.sk

Foto: Martina Šimkovičová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *