Pupočníková krv – odobrať alebo nie?

posted in: Blog | 0

V dnešnom krátkom článku by som vám veľmi rada povedala niečo o pupočníkovej krvi a možnostiach jej uskladnenia.

Poďme ale pekne od začiatku. Pupočníkova krv je krv, ktorá patrí bábätku a nie pupočníku (aj keď sa dočasne v pupočníku a v placente nachádza). Z tohoto dôvodu pupočník po pôrode naďalej pulzuje, aby sa krv dostala presne tam, kam má – do tela bábätka. Po pôrode totiž cca jedna tretina jeho krvi zostáva ešte stále na ceste. V pupočníkovej krvi bábätka sa nachádzajú dôležité zložky: kmeňové bunky, železo, hemoglobín, kyslík… – skrátka všetko, čo dieťa v rámci svojej imunity potrebuje. Nie náhodou je riziko anémie dieťatka v budúcnosti po odobratí pupočníkovej krvi vyššie. Logika teda hovorí, že by bolo prospešné, nechať pupočník po pôrode dopulzovať, aby bábätko dostalo do života svoj plný potenciál zdravia. Ak by to tak príroda nechcela, pupočník by predsa nepulzoval a k celému tomuto zázračnému mechanizmu by neprišlo.

Veľa rodičov rieši otázku ohladne odberu pupočníkovej krvi. Tu by som rada upozornila, že ak sa rodič pre túto možnosť rozhodne, pupočnik treba bezprostredne po narodení bábätka zasvorkovať, nakoľko sa práve krv, ktorá v ňom zostala, odoberá. Bábätko teda o značnú časť svojej krvi príde. Tá po odbere smeruje do tzv. banky.
Na Slovensku máme 2 možnosti uskladnenia pupočníkovej krvi: štátnu a súkromnú banku. O existencií tej štátnej banky však bežný človek častokrát vôbec netuší, zato tú súkromnú poznajú vďaka úspešnému marketingu hádam všetci budúci rodičia. A ak by o nej náhodou ešte nepočuli, reklamu na ňu nájdu nastávajúce mamičky priamo na obálke svojej tehotenskej knižky. Ide tak o zaručený (a zároveň veľmi úspešný) spôsob, ako ju dostať do cieľovej skupiny.

V štátnej banke je možné uskladniť pupočníkovu krv zdarma (kritéria su však prísne nastavené – pôrodná váha dieťatka musí byť nad 4 kg). V súkromnej banke takéto prísne kritériá nemaju.  Za pomerne vysoké poplatky tu odoberú a uskladnia krv bábätka bez obmedzenia jeho hmotnosti. Vysvetlenie ponúka vydanie časopisu TREND z mája 2012. Podľa tohoto zdroja totiž štátnu aj súkromnú banku prevádzkuje jedna a tá istá firma.

V prípade rozhodovania sa, či pupočníkovú krv pre svoje bábätko odobrať alebo nie (a kam ju uskladniť), by som sa rozhodne nespoliehala na propagačné materiály žiadnej domácej ani zahraničnej spoločnosti. Na internete je veľa nestranných dostupných článkov (aj štúdií), ktoré sa touto témou zaoberajú. Ja osobne si však myslím, že lepšie poslúži krv v tele, než uskladnená v chladničke. Zároveň si však uvedomujem, že každý z nás má svoju vlastnú skúsenosť aj právo na svoj vlastný názor.

Na záver ešte uvádzam linky na dva zaujímavé články: Super biznis na „tehuľkách“ a Ako sa zarába na krvi novorodencov a link na reportáž o pupočníkovej krvi z relácie Reportéri z 20.6.2011.

Koho zaujíma vplyv dopulzovania pupočníka na myelínové vlakna a mozog dieťaťa, tu je veľmi pekná štúdia: Benefits of delayed cord clamping in healthy babies

Zároveň prikladám aj dve voľne dostupné videá z Youtube o pupočníkovej krvi, jej uskladnení a jej využití. Penny Simkin on Delayed Cord Clamping a Is it worth storing your baby’s cord blood? Videá sú v anglickom jazyku.

S láskou,

Katarína Jurenková,

certifikovaná dula, inštruktorka gravidjogy, popôrodnej jogy a predpôrodnej prípravy metódou Hypnopôrod

www.harmony-mama.sk

www.gravidjoga.sk