Manuka med a jeho využitie v tehotenstve

posted in: Blog | 0

V období tehotenstva majú ženy tendenciu v záujme zdravia svojho bábätka prehodnocovať svoje doterajšie  stravovacie návyky a častokrát aj celý životný štýl. Pestrá vyvážená strava a dostatočný prísun živín, vitamínov a minerálov zohrávajú v tehotenstve veľmi dôležitú úlohu. Každá matka chce pre svoje dieťa len to najlepšie a teda si uvedomuje, ako výrazne ovplyvňuje jeho zdravie už len tým, čo prijíma do svojho žalúdka. Všetko to, čo sa dostáva do tela a systému mamičky prechádza totiž placentou aj k bábätku, čo má priamy vplyv na jeho zdravý vývin aj celkový stav pohody.
Špeciálnu pozornosť venujú ženy v tehotenstve najmä užívaniu liekov a doplnkov výživy. Pokúšajú sa ich minimalizovať a v ideálnom prípade sa im chcú radšej úplne vyhnúť. Problémy však nastávajú hlavne v zimnom období v čase chrípkových epidémií, kedy sa častejšie dostávame do kontaktu s rôznymi baktériami a vírusmi. Ak už sa budúcej mamičke podarí ochorieť, najväčší strach má z užívania antibiotík. Tie  síce pomáhajú s ničením baktérií, no zároveň poškodzujú črevnú mikroflóru a teda majú negatívny vplyv na celkovú imunitu.
Preto je dobré starať sa o svoju imunitu priebežne, aby bol organizmus počas celého roka dostatočne silný a odolný. Toto sa dá docieliť kvalitným spánkom, pravidelným pohybom na čerstvom vzduchu, vyváženou stravou a pozitívnymi vzťahmi so svojím okolím.

Pozitívny vplyv na budovanie imunity majú aj tzv prírodné antibiotiká. Patria sem napríklad probiotiká, cesnak, cibuľa, zázvor a med. Všetky tieto zdravé potraviny možno v rozumnom množstve užívať aj počas tehotenstva. V tomto článku by som sa chcela venovať hlavne medu a to nie hocijakému.

Nie každý pozná MANUKU.

Manuka je veľmi vzácny med pochádzajúci z Austrálie a z Nového Zélandu, hlboko uznávaný (a skúmaný) pre svoje jedinečné antivírové, antibakteriálne a protizápalové účinky. Je podstatne silnejší než akýkoľvek iný med a na trhu ho nájdeme v rôznej sile a v rôznej kvalite. Silu manuky možno určiť podľa tzv MGO (methylglyoxal) a podľa NPA (neperoxydová aktivita medu). Spravidla platí, že čím vyššie číslo na obale, tým je med účinnejší.

Na čo všetko možno Manuku v tehotenstve použiť:


1.podpora imunitného systému – nakoľko má tento med veľmi silné antioxidačné, antivírové a antibaktriálne vlastnosti, možno jeho pravidelnou konzumáciou zvyšovať svoju imunitu. Počas už rozbehnutej choroby je zároveň veľmi účinnou doplnkovou liečbou.

2. Pálenie záhy, reflux a bolesti žalúdka – na konci tehotenstva pociťujú ženy častokrát pálenie záhy, nakoľko im rastúce bábätko stále viac tlačí na žalúdok. Pomôcť môže napríklad aj lyžička manuky
3. upokojuje bolesti hrdla
4. zmierňuje kašel a napomáha vykašliavaniu
5. účinne pomáha liečiť infekcie horných aj dolných dýchacích ciest

6. napomáha v boji proti chrípke, baktériám a vírusom
7. zlepšuje kvalitu spánku
8. Pomáha liečiť kožné rany, popáleniny, vyrážky a ekzémy (priamym nanášaním na postihnuté miesto)
9. zlepšuje trávenie

Na čo si treba dať pozor:
– v prípade, že má žena alergiu na peľ, je dobré poradiť sa o užívaní manuky s lekárom

– rovnako treba postupovať v prípade tehotenskej cukrovky, aj keď doteraz žiadne štúdie nepriaznivé účinky manuka medu na cukrovku nedokázali

– med nie je vhodné dávať do horúcej vody alebo horúceho čaju (pripadne ho variť), nakoľko sa varením jeho kvalita aj množstvo zdravých enzýmov v ňom znehodnocuje. Bezpečne ho možno pridať do teplého čaju.

Potešujúcou správou je, že manuku môžu užívať aj detičiky od jedného roka.

Na Slovensku Manuka ešte stále nie je veľmi známa ani veľmi rozšírená. Predpokladám, že je to kvôli tomu, že ju nájdeme len v zopár vybraných lekárňach alebo priamo u jej dodávateľov. Za zmienku rozhodne stojí Manuka medík z včelárskej farmy Medáreň. Táto spoločnosť je dodávateľom austrálskej značky Biosota. Medík pochádza z rodinnej austrálskej včelárskej farmy, ktorá ho ponúka v úžasnej bio a raw kvalite. V ich ponuke nájdeme aj skutočne ojedinelý Manuka med s MGO nad 1000 (podotýkam, že na účinný boj s chorobou je dobré siahnuť po manuke minimálne s MGO 550 a vyššie).
Včelárska farma Medáreň zároveň ponúka aj niekoľko kvalitných a veľmi chutných slovenských medov (agátový, lipový, pohánkový, medovicový, malinový…). Na ich stránkach nájdete množstvo zaujímavých informácií či už o včielkach, manuke alebo aj o slovenskom mede. Ochotne a radi Vám však poradia aj osobne. 🙂

www.medaren.sk a www.manukovemedy.sk

S láskou,

Katarína Jurenková,

certifikovaná dula, inštruktorka gravidjogy, popôrodnej jogy a predpôrodnej prípravy metódou Hypnopôrod

www.harmony-mama.sk

gravidjoga.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *